Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018

Συνταγές γλυκών με βάση το σύκο

Παρουσιάζουμε μερικές από τις συνταγές γλυκών που οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γευτούν στην 2η γιορτή Σύκου που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιππείου στις 21 Σεπτεμβρίου 2013.



ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΥΚΟΠΙΤΑΣ ή ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΣΥΚΟΥ 
 Υλικά
250 γρ. βούτυρο
250 γρ. ζάχαρη άχνη
250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
250 γρ. αμυγδαλόψιχα τριμμένη
6 αυγά
300 γρ.σύκα ξερά
200 γρ κόκκινο ξηρό κρασί
1 κουταλ.γλυκού μπαίκιν πάουντερ
1 κουταλ.γλυκού κανέλα
½ κουταλ.γλυκ. γαρύφαλλο σκόνη

Εκτέλεση
Τα σύκα τα βουτάμε στο κρασί και τα αφήνουμε ένα βράδυ να μαλακώσουν. Την επομένη τα αλεθουμε μαζί με το κρασί στο μπλέντερ να γίνουν πολτός.
Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη μεχρι να ασπρίσει και προσθέτουμε την αμυγδαλόψιχα και τον πολτό σύκων και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το χέρι.
Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά ολόκληρα και συγχρόνως ανακατεύουμε για να ενωθούν στο μίγμα. Στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι στο οποίο έχουμε προσθέσει το μπαίκιν-την κανέλα και το γαρύφαλλο.
Ψήνουμε στους 170ο για μια ώρα.



ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΣΥΚΟ 
Τι χρειαζόμαστε:
1 κιλό σύκα
. ½ κιλό ζάχαρη
. 3 κ.γλ.χυμό λεμονιού

Πως το κάνουμε:
1. Διαλέγουμε τα σύκα ώριμα και γερά. Αφαιρούμε την φλούδα και τα βάζουμε σε λεκάνη και τα λιώνουμε.
2. Τοποθετούμε τον πολτό από τα σύκα μαζί με την ζάχαρη στη κατσαρόλα και τα ανακατεύουμε.
3. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσει και αφαιρούμε τον αφρό.
4. Προς το τέλος προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού.
5. Αφήνουμε την μαρμελάδα να κρυώσει και την βάζουμε σε βάζα.



ΣΥΚΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
 Υλικά
25-30 συκαλάκια (1 κιλό)
. ασβεστόνερο
.1 κομμάτι γαλαζόπετρα, στο μεγεθος ρεβυθιού
.1 κουταλιά ξινό (κιτρικό οξύ)
.1 κιλό ζάχαρη
.4 κούπες νερό
.8-10 γαρύφαλλα ή λίγη βανίλια
.1/2 κουταλάκι ξινό
.2 κουταλιές χυμό λεμονιού

Εκτέλεση
Διαλέξτε και προτιμήστε τα μακριά σύκα. Φτιάξτε το γλυκό στις αρχές του Μάη, όταν το σύκο είναι τρυφερό και δεν έχει σποριάσει.

Καθαρίστε τα σύκα και βάλτε τα να σταθούν 1 ώρα σε ασβεστόνερο.Στραγγίστε τα από το ασβεστόνερο και ξεπλύντε τα πολλές φορές.Ξεπικρίστε το.Στο δεύτερο ξεπίκρισμα βάλτε τη γαλαζόπετρα για να πάρουν ωραίο πράσινο χρώμα.Μετά το τρίτο ξεπίκρισμα, στραγγίστε κι αφήστε τα να κρυώσουν λίγο.

Τρυπήστε τα με μια χοντρή ξύλινη φουρκέτα, μπήγοντάς την από την από τη μεριά του κοτσανιού και πατήστε τα ένα-ένα να φύγει το νερό τους.Βάλτε τα σε νερό που να τα σκεπάζει, με 1 κουταλιά ξινό κι αφήστε τα να σταθούν 1 ώρα. Ετσι το ξινό τα διαποτίζει ως την καρδιά και δεν έχουν φόβο να ζαχαρώσουν στο κέντρο.Στραγγίστε τα.Ακουμπήστε τα σε απορροφητικό χαρτί, να στεγνώσουν πολύ καλά. Βάλτε τη ζάχαρη και το νερό σε κατσαρόλα να βράσει 10΄ ρίξτε τα σύκα και βράστε 15΄.Κατεβάστε τα από τη φωτιά και αφήστε τα να σταθούν ως την επομένη μέρα.Βράστε τα και πάλι, ώσπου να δέσει το σιρόπι. Αν το σιρόπι θέλει πολύ δέσιμο και τα σύκα είναι ήδη βρασμένα και μαλακά, βγάλτε τα από το σιρόπι, δέστε το και κατόπιν βάλτε πάλι τα σύκα μεσα σ’αυτό μαζί με τα μυρωδικά και το λεμόνι. Βράστε λίγα λεπτά ακόμη, κατεβάστε το γλυκό από τη φωτιά, αφήστε να κρυώσει και βάλτε σε αποστειρωμένα βάζα.


ΣΥΚΑ ΓΕΜΙΣΤΑ
Τι χρειαζόμαστε:
. 1 κιλό ξερά σύκα
. 1/3 φλυτζ. Βρασμα
. ½ κιλό τριμμένα καρύδια
. γαρύφαλλο-μοσχοκάρυδο-κανέλα

Πως τα κάνουμε
Ανοίγουμε τα σύκα στη μέση και αλοίφουμε με βράσμα τις δυο εσωτερικές πλευρές.
 Κανουμε ένα μίγμα με τα καρύδια, το γαρύφαλλο- το μοσχοκάρυδο και την κανέλα, και γεμίζουμε μ’αυτό τα σύκα.
Τα κλείνουμε και τα βάζουμε στο φούρνο για 15 λεπτά στους 160 βαθμούς.



ΠΕΤΙΜΕΖΙ ΣΥΚΟΥ
Υλικά
.Φλούδες από σύκα ή υπερώριμα σύκα
τα οποία δεν έχουν ξινίσει και είναι καθαρά
από σκουλήκια ή άλλα έντομα.
.Φλούδες πορτοκαλιού
.1 ξυλάκι κανέλα
.Νερό όσο πάρει

Εκτέλεση
1.Βάλε τις φλούδες σε μια κατσαρόλα, μαζί με τα αρωματικά και νερό να τα σκεπάζει 2 δάχτυλα.
2.Βάλτο να βράσει σε δυνατή φωτιά και μετά χαμήλωσέ την στο ελάχιστο, σκέπασε με καπάκι και άφησε να μαλακώσουν πολύ τα φλούδια για 1 ώρα, φροντίζοντας το νερό να τα καλύπτει πάντα.
3. Σβήσε τη φωτιά και άφησέ τα να κρυώσουν (ακόμα και μια νύχτα).
4. Βάλε το σουρωτήρι πάνω από ένα μπόλ απλωσε ένα πανάκι (τουλπάνι) και σούρωσε το ζωμό. Πιάσε τις τέσσερις άκρες και στί-ψε τα φλούδια να βγάλουν κάθε ζωμό.Πέταξε τα φλούδια.
5. Βάλε το ζουμί στην κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά για μερικά λεπτά, μέχρι να βγάλει αφρούς στην επιφάνεια τους οποιους αφαιρούμε.Αυτό βοηθά το πετιμέζι να γίνει διάφανο.
6. Όταν τελειώσεις το ξάφρισμα, χαμήλωσε τη φωτιά στο ελάχιστο και άφησε να συμπυκνωθεί μέχρι να εξατμιστούν τα περιττά υγρά (χωρίς να σκεπάσεις με καπάκι).
7. Είναι έτοιμο όταν καλύπτει με ελαφρύ στρώμα το πίσω μέρος ενός κουταλιού.Οταν κρυώσει το πετιμέζι θα πήξει κι άλλο.
8. Βάλτο σε αποστειρωμένα βάζα και διατήρησέ το εκτός ψυγείου.

Οι συνταγές γλυκών αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτισμικής κληρονομιάς που υπηρετεί ο Πολιτιστικός Σύλλογος και  κατά κύριο λόγο χρησιμοποιούνται στην περιοχή Ιππείου,ανήκουν στην κυριότητα του και η χρήση τους θα πρέπει να γίνεται με βάση αυτή την αρχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου