Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ευάγγελος Σάλτας ο οποίος κάνοντας μια σύντομη αναφορά στην μυθολογία αλλά και στην ιστορία των θρησκειών έδειξε το ρόλο της γυναίκας μέχρι τα νεότερα χρόνια, ο οποίος πάντοτε ήταν παρεξηγημένος συνοδευόμενος από προκαταλήψεις. Η γυναίκα μόλις κατάλαβε τον ιδιαίτερο ρόλο της και αντιτάχθηκε στην μοίρα της άρχισε να αποκτά την θέση που σήμερα κατέχει, κατέληξε ο πρόεδρος του Συλλόγου. Ο πρόεδρος του Συλλόγου τέλος ανέφερε τους σημαντικότερους σταθμούς στην κατάκτηση της γυναικείας χειραφέτησης.
Η δεύτερη ομιλήτρια η παιδίατρος Μαρία Λόζου ανέφερε τα δυο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της γυναίκας σε σχέση με τον άνδρα τα οποία είναι η κύηση του εμβρύου και ο θηλασμός. Στη συνέχεια παρέθεσε τα πλεονεκτήματα του θηλασμού και το πόσο σημαντικό για το ανατροφή του παιδιού αποτελεί ο θηλασμός.
Aπόσπασμα της ομιλίας της Μαρίας Λόζου με θέμα «τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού»

Το μητρικό γάλα παρέχει στη σωστή ποιότητα και αναλογία όλα εκείνα τα συστατικά που χρειάζεται ένα μωρό στους έξι πρώτους μήνες της ζωής του για να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί. Είναι άμεσα διαθέσιμο στη σωστή θερμοκρασία, ποιότητα και ποσότητα. Το μητρικό γάλα επιπλέον έχει πολλούς αμυντικούς παράγοντες που προστατεύουν το μωρό από λοιμώξεις που προκαλούν τα μικρόβια και οι ιοί.
Ειδικά το πρωτόγαλα(το γάλα που εκκρίνεται τους πρώτους ημέρες) αν και λίγο σε ποσότητα είναι, πλούσιο σε θερμίδες και αντισώματα, προσαρμοσμένο απόλυτα
στις ανάγκες του νεογέννητου.
Το μωρό που θηλάζει έχει λιγότερες πιθανότητες να γίνει παχύσαρκο, να εμφανίσει αλλεργίες ,να αναπτύξει κάποιες μορφές καρκίνου..
Επιστημονικές έρευνες συσχετίζουν τον μητρικό θηλασμό με υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης, καθώς στον ανθρώπινο γάλα υπάρχουν ουσίες απαραίτητες για την ανάπτυξη του εγκεφάλου.
Ο μητρικός θηλασμός με την στενή σωματική επαφή που προϋποθέτει καλύπτει τις ανάγκες του βρέφους για ασφάλεια και θαλπωρή.
Βοηθάει στην θεμελίωση στενής συναισθηματικής σχέσης μητέρας-παιδιού που με τη σειρά της επηρεάζει θετικά την μετέπειτα ψυχική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού.
Τα οφέλη για την υγεία της γυναίκας που θηλάζει είναι επίσης σημαντικά, καθώς ο θηλασμός μειώνει την πιθανότητα καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών και ελαττώνει την πιθανότητα νέας εγκυμοσύνης τους πρώτους έξι μήνες μετά τον τοκετό.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου