Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Γιορτή των Ζευγάδων 2015 από τον Πολιτιστικό Σύλλογο

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Γιορτή των ζευγάδων από τον Πολιτιστικό Σύλλογο και φέτος,στην οποία παραβρέθηκε πλήθος κόσμου.
Η εκδήλωση ξεκίνησε, μετά τη θεία λειτουργία στον ιερό ναό του Αγ.Προκοπίου Ιππείου, με τον ιερέα του χωριού,κατοίκους αλλά και αναβάτες να συνοδεύουν την εικόνα του Αγίου Χαραλάμπους στο ξωκλήσι που βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό, σε μια μαγευτική βουνοπλαγιά.
Εκεί από νωρίς το πρωί είχε προετοιμαστεί το παραδοσιακό φαγητό κισκέτς από κατοίκους του χωριού,ενώ ο ιερέας του χωριού μνημόνευσε τα ονόματα των ζευγάδων του χωριού.Η εκδήλωση έκλεισε με ομιλία του εκπροσωπου του ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Παναγιώτας Φραντζή.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η πρόεδρος του Συλλόγου Μαρία Κουρασαντζή,το ΔΣ του Συλλόγου,ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ιππείου Λέσβου Στέλιος Ζουριδάκης και αρκετοί προσκυνητές, από τα γύρω χωριά.
Στην ομιλία η εκπρόσωπος του Συλλόγου τόνισε την σημασία της γιορτής, αλλά και την συνεισφορά των ζευγάδων στην τοπική κοινωνία, κατά το πρόσφατο παρελθόν, τότε που η αγροτική παραγωγή κυριαρχούσε στην οικονομία της χώρας.Μεταξύ άλλων ανέφερε:
"Εδώ και αρκετά χρόνια κατά τον εορτασμό του Αγίου Χαραλάμπους γίνεται το καθιερωμένο μνημόσυνο για τους ζευγάδες του χωριού,με αρτοκλασία και διανομή φαγητού.
Πρόκειται για μια καθαρά παραδοσιακή γεωργική γιορτή,ένα έθιμο που προέρχεται από τα πολύ παλιά χρόνια και ο Σύλλογος μας το αναβιώνει κάθε χρόνο.
Ας σημειωθεί ότι οι Ζευγάδες ήταν οι εργάτες της γης που αναλάμβαναν το όργωμα,τη σπορά και τη συγκομιδή των χωραφιών.
Παλαιότερα όργωναν με το ξύλινο αλέτρι,που το έσερναν δυο βόδια ή μουλάρια,τα "ζευγαρόβοδα",όπως τα έλεγαν.Κάποιες φορές, οι ίδιοι εκτός από τα δικά τους χωράφια,όργωναν και έσπερναν και τα χωράφια άλλων κατοίκων και αμείβονταν επιπλέον,μιας και διέθεταν την τέχνη αλλά και την "σιρμαγιά",δηλαδή τα βόδια και το αλέτρι.
Σήμερα οι ζευγάδες έχουν εξαναφανιστεί,αφού το όργωμα γίνεται με μηχανικά μέσα."
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος, μετά το τέλος της εκδήλωσης, ανανέωσε το ραντεβού του για την επόμενη χρονιά, με την βεβαιότητα ότι η διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς περνάει μέσα από τον λαϊκό πολιτισμό,τον οποίο και υπηρετεί.
 O Πολιτιστικός Σύλλογος επίσης ευχαριστεί όσους βοήθησαν στην παρασκευή,διανομή του φαγητού καθώς και όλους όσους συνεισέφεραν στο να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση αυτή.
 φωτο αρχείου





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου